Wednesday, December 30, 2009

Cuti panjang

Sepanjang aku bekerja dan berumah-tangga serta mempunyai 5 orang anak inilah buat julung kalinya aku bercuti panjang bersama keluarga - 8 hari!

Kebetulan bulan Disember ini banyak cuti awam pada hari Jumaat jadi jadi julmlah cuti termasuk hari minggu adalah 14 hari.Kebetulan juga aku stress bekerja di pejabat, maka ada baiknya aku tenangkan minda dan rehatkan tubuh badan dengan keluarga ku tersayang.
Kami bercuti ke Terengganu bermula di Awana Kijal pada 22hb.(sewa Apartment Baiduri yang diuruskan biras aku Ismail).Selain dari keluarga ipar aku Shamsinah, ibu mentua aku turut serta. Pada Selasa 23hb, kami bertolak ke Kuala Terengganu dan menginap di banglow Pantai Batu Burok milik Bank Negara.Isteri aku 'booking' banglow ini sejak bulan Oktober lalu melalui undian.
Berbanding di Kijal yang mana kami banyak melayan anak2 mandi manda di kolam hotel Awana ,menikmati keindahan alam di pantai Kemasik, dan keindahan malam di kawasan 'oil & gas', di KT ni kami banyak berjalan ke Pasar Payang, Pusat Tamadun Islam (tempat Masjid Kristal).Bagi sesiapa yang ingin bercuti ke KT, aku memang sarankan agar singgahlah ke tempat ini.Sayangnya kami tak berkesempatan untuk jalan2 di tepi pantai beramai2.

Pada malam Khamis 24hb, kami adakan BBQ.Syafique, Haziq, Iman & Sufi tukang bakar.Aku & Ridha, jurugambar dan yang lain2 tukang 'ngap' hehe...malam yang menyeronokkan! Bagusnya apabila semua ringan tulang bersama menjayakan malam BBQ.
Oh ye, sepanjang cuti ni, 'Ginko' turut serta...sayangnya Jingga tiada.Tapi......ada tetamu tak diundang datang, seekor kuching hitam milik salah seorang kakitangan BNM bermanja dengan kami.Ouuchhh...lawa sungguh kuching tu, mujur ada tuan, kalu tak....welcome to Cheras lah nampaknya...

Pada pagi Sabtu 25hb,ketika kami ingin bertolak ke JB , ibu bapa kepada office mate isteri aku, Dr Hamim, datang bertandang.Terharu juga aku.Banyak buah tangan yang diberinya.Yang lebih buat aku terharu & berterima kasih apabila Tuan Haji & isterinya dengan ikhlas & rela hati menunjuk aku jalan ke Jerangau-Jabor.Aku rasa tak kurang dari 35km jaraknya dari tempat kami menginap ke persimpangan yang mereka bawa kami untuk kami teruskan pejalanan ke Jabor.Susah aku nak jumpa umat macam mereka di zaman sekarang ini.

Hari Sabtu , dari KT kami terus ke Kg Melayu, JB kerana sepupu aku buat majlis perkahwinan anak perempuannya. Kami bertolak jam 8.30 pagi melalui KT-Jerangau-Jabor-Gambang Segamat dan tiba di rumah pengantin jam 6.45 ptg.
Esoknya kami beramai2 pergi menoton Avatar.Sewaktu menanti tayangan, aku terserempak dengan isteri sepupu aku, Dr. Mohd Shuisma dengan anak2nya.Agak lama juga kami tak berjumpa.Tup-tup anak2 dah besar & masuk 'U' pun.

Hari Isnin 27hb, kami sekeluarga pulang ke Kuala Lumpur....Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment